10 edificacions posteriors a l’antiga Grècia: Neoclàssica

La casa blanca

La seva construcció va començar el 13 d'octubre de 1.792 per l'arquitecte James Hoban, d'origen irlandès. Thomas Jefferson seguint la seva afició d'arquitecte va fer aixecar unes columnates als costats del cos central que avui dia uneixen el cos central amb les ales est i oest.
La façana nord de la Casa Blanca imita l'estructura d'un temple grec amb columnes jòniques de fust llis i una arquitectura arquitravada amb timpà, no obstant la façana sud té un sortint semicircular que trenca la uniformitat de l'edifici i el qual té una columnata de sis columnes jòniques de fust llis.

El Capitoli

La seva construcció comença en 1.792 i finalitza a 1.859, les tropes britàniques el van incendiar en 1.814 i va anar ràpidament reconstruït, els seus arquitectes van ser William Thornton, Benjamin Latrobe i Charles Bulfinch.


L'estructura central juntament amb la gran cúpula central es van acabar en 1.826.

El seu color blanc exterior es deu al fet que imitant l'Acròpolis atenesa es va utilitzar marbre per a la seva construcció, les columnes de la façana són d'ordre corinti, mentre que les interiors varien entre l'ordre jònic i corinti.

La Universitat de Virgínia

Va ser ideada en 1.800 i la seva construcció data de 1.819.

La seva estructura central és circular i va precedida per una arquitectura arquitravada amb un gran timpà a semblança de les façanes de temples grecs, les seves columnes són d'ordre corinti amb el fust llis, els materials en les columnes així com en altres parts de l'edifici és marbre, mentre que els murs són de maó.

Neue Wache

edifici dissenyat per l'arquitecte alemany Friedrich Schinkel, és un important referent de l'estil neoclàssic alemany amb un portal dòric.

Va ser monument a les víctimes del feixisme durant l'existència de l'Alemanya Oriental o RDA.

Actualment és un monument recordatori a les "víctimes de guerra i dictadura"

Monticello

Entre 1784-1809 va dissenyar, construir i remodelar , Monticello , a la part alta d'un turó de Virgínia. De maó vermell amb una estructura baixa amb una cúpula blanca i el pòrtic dòric.

Palau de les belles arts

Obra d'August Font, va ser destinat a exposicions artístiques. Tenia torres de máo vist, amb cúpules a les cantonades. A la segona planta, hi havia diferents sales, al voltant de la gran, amb llum zenital, que permetia fer-hi actes i exposicions.

Estava decorat amb escultures i pintures dels millors artistes de l'època (Eduard Batiste Alentorn, Marià Benlliure, Modest Urgell, etc.). En els seus jardins hi va restar la font d'Hèrcules, obra de 1797, fins que fou traslladada l'any 1928.

Catedral de Cusco

La Catedral del Cusco és de planta rectangular del tipus basilical amb tres naus : nau de l'epístola, nau de l'evangeli i la nau central , coincidents amb les tres portes de la façana. Té catorze pilars cruciformes que defineixen la distribució de les vint voltes de nervadura , sent les més grans la volta d'ingrés i la del creuer . Les 24 voltes són suportades per unes estructures bàsiques formades per 21 arcs de pedra i 32 arcs de mig punt.

Palau de la moneda

El Palau de la Moneda és una edificació colonial d'estil neoclàsic. Amb la restauració del Palau després del Cop d'Estat, va recuperar gran part de la seva estructura original.

Darrere d'aquesta façana es troben tres petits patis. El principal d'aquests i que serveix de d'entrada és anomenat Pati dels Canons, ja que aquí es troben dos antics canons colonials. Seguint a les seves dependències interiors, amb direcció a l'Alameda, es troba el renovat Pati dels Tarongers, que van ser plantats al començament de la dècada de 1980

Teatre Wielki a Varsòvia

L'edifici original del Gran Teatre Wielki va ser construït, segons el projecte de l'arquitecte Antoni Corazzi, durant els anys 1825-1833.

Bombardejat durant el setge de Varsòvia l'any 1939, el teatre es va cremar gairebé íntegrament. Només es va salvar la façana, dissenyada a l'estil classicista.

Durant la seva reconstrucció, en els anys 1945-1965, l'edifici es va ampliar notablement, segons el projecte de Bohdan Pniewski.

Teatre nacional de Costa Rica

La seva arquitectura neoclàssica i la seva rica decoració amb estàtues, pintures són les principals característiques per ser una gran arquitectura d’aquest temps.