El modernisme català

El Modernisme a Catalunya va tenir una fantàstica expansió, ja que el país estava obert als corrents procedents d'Europa, per tal d'afermar les seves diferències amb Espanya i reforçar els seu nacionalisme polític.

Els arquitectes com Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch, entre d’altres, van liderar aquest moviment, acceptant com a base de la renovació artística, les idees de grans artistes europeus.

Especialment el paper de Domènech i Montaner va ser essencial per definir el “Modernisme arquitectònic” a Catalunya. El seu article “En busca d’una arquitectura nacional”, publicat a la revista “La Renaixença”, exposa la manera d’aconseguir una arquitectura moderna que reflecteixi el caràcter nacional català.

Característiques del modernisme:

Els arquitectes modernistes catalans més importants i populars són:

Antoni Gaudí Antoni Gaudí

Obres: Bellesguard, Casa Andreu Calvet, Casa Batlló, Casa Vicens, Col.legi Santa Teresa, Escoles Sagrada Família, La Pedrera, Pavellons Güell ,Palau Güell, Park Güell, Sagrada Família , Tanca Finca Miralles, etc.

Lluís Domènech i Montaner (1850-1923)

Obres: Casa Fuster, Casa Lamadrid, Casa Lleó i Morera, Casa Thomas, Museu de Zoologia, Editorial Montaner i Simón, Hospital de Sant Pau, Palau de la Música Catalana, Palau Ramon Montaner, etc.

Josep Puig i Cadafalch  (1867-1957)

Obres: Casa Macaya, Casa Martí (Els 4 gats), Casa Muley-Afid, Casa Muntades, Casa de les Punxes, Casa Sastre Marquès, Casa Serra, Fàbrica Casaramona , Palau Baró de Quadras, Torre Pastor de Cruïlles , etc.