ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

1.Ο Βασίλειος Καισαρείας, γνωστότερος ως Μέγας Βασίλειος ή Άγιος Βασίλειος, ήταν Πατέρας της Εκκλησίας, επίσκοπος Καισαρείας, κορυφαίος θεολόγος του 4ου αιώνα και ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, που θεωρούνται προστάτες της παιδείας. Γεννήθηκε από Άγιους γονείς το 330 μ.Χ. στη Νεοκαισάρεια του Πόντου και όχι της Καππαδοκίας, όπως αναφέρεται        πολλές φορές λανθασμένα.


2.Ο πατέρας του ήταν ο Βασίλειος και η μητέρα του ήταν η Εμμέλεια. Στην οικογένεια εκτός από το Βασίλειο υπήρχαν άλλα οκτώ ή εννέα παιδιά. Μεταξύ αυτών, ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης και η Οσία Μακρίνα. Στην παιδική του ηλικία γνώρισε το Χριστό από τη γιαγιά του, που ήταν χριστιανή.

3.Αρχικά εκπαιδεύτηκε  από τον πατέρα του, ενώ γύρω στα 345, μετέβη στην Καισάρεια για να σπουδάσει. Κατόπιν η ανάγκη του για περαιτέρω μόρφωση τον έφερε στην Κωνσταντινούπολη και επακόλουθα στην Αθήνα το 352 μ.Χ. Εκεί σπούδασε γεωμετρία, αστρονομία, φιλοσοφία, ιατρική, ρητορική και γραμματική. Οι σπουδές του διήρκησαν τεσσεράμισι χρόνια. Η ασκητική του ζωή ξεκίνησε ήδη από τα χρόνια όπου φοιτούσε στην Αθήνα. Χειροτονήθηκε το 364 μ.Χ.

4.Πολλές φορές έπρεπε να αντιμετωπίσει τους άπιστους άρχοντες ή αυτοκράτορες της εποχής του, που τον απειλούσαν ότι θα σκοτώσουν τόσο τον ίδιο, όσο και τους πιστούς χριστιανούς που έμπαιναν στην εκκλησία του. Όμως η πίστη του στο Θεό, η αφοσίωσή του στο έργο του τον βοήθησε να μη λυγίσει στις απειλές τους και να τις αντιμετωπίσει με θάρρος και τόλμη.

 5.Μάλιστα, όταν ο Ιουλιανός ο παραβάτης,  ο ασεβής και διώκτης των Χριστιανών, θέλησε να πάει στην Περσία να πολεμήσει τους εχθρούς της αυτοκρατορίας του ,οδήγησε τα στρατεύματά του  κοντά στην Καισαρεία, την περιοχή του Αγίου Βασιλείου . Ο Άγιος Βασίλειος γνωρίζοντας τον από την Αθήνα όπου ήταν συμφοιτητές ,πήγε μαζί με κάποιους ακολούθους του να τον τιμήσουν.

ΣΚΕΤΣ ΜΕ ΙΟΥΛΙΑΝΟ

Βγαίνει στη σκηνή ο Μ. Βασίλειος και οι 3 ακόλουθοί του.

Ακόλουθος 1 : Πάτερ νομίζω ότι ακούω τα άλογα του αυτοκράτορα!

Ακόλουθος 2 : Ναι πράγματι! Βλέπω τους φρουρούς του Ιουλιανού να πλησιάζουν από εκείνη την πλαγιά!

Ακόλουθος 3 : Ελπίζω να είναι σύντομη η επίσκεψή του πάτερ. Έχω ακούσει ότι είναι πολύ απαιτητικός!

Ακόλουθος  2: Σώπασε γιατί έφτασαν!

( Εμφανίζεται ο Ιουλιανός με 2 φρουρούς του )

Φρουρός 1 : Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός και οι ακολουθία του σας χαιρετούν!

Φρουρός 2 : Ο αυτοκράτορας επιθυμεί να μιλήσει στον επίσκοπο της Καισαρείας  Βασίλειο.

 

6.Μέγας Βασίλειος: Σε χαιρετώ καλέ μου αυτοκράτορα και φίλε και σε καλωσορίζω στην Καισάρεια !

7.Ιουλιανός: Χαίρε και σε σένα Βασίλειε! Χαίρομαι πολύ που βλέπω ένα φίλο από τα παλιά. Ελπίζω να μου φέρεις καλή τύχη γιατί πάω προς την Περσία να συγκρουστώ με τους Πέρσες, που θέλουν να εισβάλουν στην αυτοκρατορία μου!

Μέγας Βασίλειος : Η τύχη θα είναι με το μέρος σου, αυτοκράτορα. Ο πόλεμος θέλει δυνατό στρατό και καθαρό μυαλό.

Ιουλιανός:Ναι δίκιο έχεις…Μα αλήθεια…Βασίλειε, δε βλέπω να μου έχεις ετοιμάσει το τραπέζι, δε βλέπω πουθενά τα δώρα μου, ούτε μια σκηνή για να ξεκουραστώ από το ταξίδι μου…  Μα πού είναι οι υπηρέτες σου; Έτσι υποδέχεσαι τον αυτοκράτορά σου;

Μέγας Βασίλειος: Ξέρεις Ιουλιανέ, δεν έχω κάτι ξεχωριστό να σου δωρίσω. Ό,τι πολύτιμα αντικείμενα είχα , τα πούλησα και βοήθησα τους φτωχούς. Έχω μόνο τα ρούχα μου και λίγο ψωμί.

Ιουλιανός: Εγώ είμαι ο βασιλιάς! Θα πρέπει να κάνεις ένα δώρο τον αυτοκράτορά σου! Είπε φωνάζοντας.

Μέγας Βασίλειος: Δε χρειάζεται να μου φωνάζεις. Το μόνο δώρο που μπορώ να σου κάνω είναι λίγο ψωμί! Είναι ό,τι πολυτιμότερο έχω, πίστεψέ με!

Ιουλιανός:  Τι εννοείς λίγο ψωμί;;;!! Απαιτώ να μου φέρεις τουλάχιστον τρεις κριθαρένιους άρτους!

Μέγας Βασίλειος: Σε παρακαλώ πήγαινε και φέρε τρεις άρτους στον αυτοκράτορά μας.

8.Ακόλουθος 1 : Μάλιστα πάτερ!

9.Ακόλουθος 2 :  Μα αν δώσουμε όλο το ψωμί στον αυτοκράτορα εμείς τι θα φάμε;

10.Ακόλουθος 3 : Εκείνος έχει να φάει όλα τα καλά του Θεού. Εμείς είμαστε φτωχοί…

Μέγας Βασίλειος: Όλα θα πάνε καλά!

( έρχεται ο ακόλουθος με τους τρεις άρτους)

Μέγας Βασίλειος: Ορίστε Ιουλιανέ, το δώρο σου!

Ιουλιανός: Σε ευχαριστώ Βασίλειε. Κι εγώ θα ανταμείψω τη δωρεά σου με κάτι εξίσου πολύτιμο! Φρουρέ! Φέρε γρήγορα χόρτα από το λιβάδι!

11.Φρουρός 1 : Μάλιστα αυτοκράτορα!

Μέγας Βασίλειος: Ξέρεις, Ιουλιανέ, δε χρειάζεται να μου κάνεις κάποιο δώρο..

( επιστρέφει ο φρουρός με τα χόρτα)

Φρουρός 1 : Σας παραδίδω τη δωρεά του αυτοκράτορα!

( Ο Μ.Βασίλειος παίρνει στα χέρια του το δώρο)

Μέγας Βασίλειος: Εμείς, βασιλιά σου προσφέραμε ό,τι μας ζήτησες, το ψωμί που τρώμε κι απ’ ό,τι βλέπω και εσύ μας αντάμειψες τελικά με κείνο που τρως δηλαδή με  χλωρό χορτάρι.

Ιουλιανός: Αυτό δεν έπρεπε να το πεις Βασίλειε! Πώς τολμάς και με προσβάλεις; Να ξέρεις όμως ότι  όταν επιστρέψω από την Περσία νικητής θα κάψω το χωριό σου και θα σας σκοτώσω όλους! Εσένα θα σε αφήσω τελευταίο για να βλέπεις την καταστροφή! Όποιος γλιτώσει θα γίνει δούλος μου για πάντα! Να το θυμάσαι αυτό Βασίλειε!( φεύγει νευριασμένος)

(Πλησιάζουν  τον Βασίλειο και άλλοι πιστοί…)

12.Πιστός 1 : Τι θα κάνουμε τώρα πάτερ; Μας βρήκε μεγάλη συμφορά!

 Πώς θα ηρεμήσουμε τον αυτοκράτορα; Τον άκουσα πολύ θυμωμένο!

Ακόλουθος 3 : Τι θα πούμε στις οικογένειές μας; Εγώ έχω τέσσερα παιδιά και η γυναίκα μου περιμένει το πέμπτο!

Μέγας Βασίλειος: Θα κάνετε ακριβώς ό,τι σας πω.  Όλοι οι κάτοικοι της πόλης θα μαζέψετε  τα πολύτιμα αντικείμενά σας και θα τα κρύψετε  στην αποθήκη δίπλα από το δάσος. Όταν επιστρέψει ο Ιουλιανός θα του τα δώσουμε για να τον καθησυχάσουμε. Θα κάνουμε όλοι νηστεία και προσευχή και ο Θεός θα μας λυπηθεί! Φύγετε τώρα και μεταφέρετε όσα είπα σε όλη την πόλη.

Πιστοί: Μάλιστα πάτερ!

ΤΕΛΟΣ ΣΚΕΤΣ

15. Μετά από λίγες μέρες ,όταν πια  ο Μέγας Βασίλειος έμαθε ότι ο Ιουλιανός είχε πάρει το δρόμο της επιστροφής ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν όλοι μαζί. Ο Άγιος μετά από λίγο πληροφορήθηκε ότι ο Ιουλιανός δολοφονήθηκε. Οι Χριστιανοί  τότε κατάλαβαν ότι είχε γίνει ένα θαύμα. Γι’ αυτό και

δεν θέλησαν να πάρουν πίσω την περιουσία που είχαν αποθηκεύσει για τον τύραννο Ιουλιανό. Ο Άγιος όμως αφού τους επαίνεσε για την πράξη τους, το ένα τρίτο του ποσού τους το έδωσε και τα υπόλοιπο ποσό το διέθεσε για να κτίσουν πτωχοτροφεία, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, γηροτροφεία και ορφανοτροφεία.

μουσική

16.Είναι αξιοπρόσεκτο, ότι την επιστημονική του κατάρτιση ο Μέγας Βασίλειος δεν τη χρησιμοποίησε για ατομική προβολή.  Γιατρός ο ίδιος, ιδρύει μια πόλη φιλανθρωπίας, γνωστή με το όνομα Βασιλειάδα. Ένα ίδρυμα που λειτουργούσε νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο και ξενώνα για την φροντίδα και ιατρική περίθαλψη των φτωχών αρρώστων και ξένων. Διέθετε μάλιστα κατοικίες για τους γιατρούς και τις νοσοκόμες, όπως και ξεχωριστές πτέρυγες για λεπρούς και πάσχοντες από επιδημικές ασθένειες.

17.Τις υπηρεσίες του τις προσέφερε το ίδρυμα δωρεάν σε όποιον τις είχε ανάγκη. Το προσωπικό του ιδρύματος αυτού ήταν εθελοντές που εργάζονταν για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Ήταν ένα πρότυπο και σε άλλες επισκοπές  και στους πλουσίους ένα μάθημα να διαθέτουν τον πλούτο τους με ένα αληθινά χριστιανικό τρόπο. Πραγματικά είναι άξιο θαυμασμού η έμπνευση που είχε ο Άγιος Βασίλειος ,τον 4ο αιώνα μ.Χ. να ιδρύσει και να λειτουργήσει ένα τέτοιο ίδρυμα - πρότυπο.

ΣΚΕΤΣ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ

18.Νοσοκόμα: Πάτερ, έρχονται κι άλλα ορφανά. Μας ειδοποίησαν με επιστολή από το Πατριαρχείο.

( Άλλη νοσοκόμα φροντίζει έναν χτυπημένο στο κεφάλι)

Μ. Βασίλειος: Φροντίστε τα δωμάτια που θα βρουν τα παιδιά να είναι ζεστά και καθαρά. Αφού τα τακτοποιήσετε στείλτε τα στη τραπεζαρία για φαγητό. Θα έρθω να τους μιλήσω ο ίδιος.

Νοσοκόμα: Μάλιστα πάτερ. Θα ειδοποιήσω αμέσως το ορφανοτροφείο μας. Θα ζητήσω από τη μαγείρισσα να φτιάξει κάτι νόστιμο.

( Μπαίνει ένας άρρωστος με βαρύ βηματισμό)

19.Άρρωστος: Πάτερ, σε παρακαλώ.. Είμαι πολύ άρρωστος και χρειάζομαι τη βοήθειά σου.

Μ. Βασίλειος: Μην ανησυχείς…Είμαι γιατρός. Θα σε φροντίσω εγώ ο ίδιος. ( κάνει να του πιάσει τα χέρια)

Άρρωστος:  Πρόσεχε! Μη με ακουμπάς! Η αρρώστια που έχω είναι μεταδοτική!

Μ. Βασίλειος : Μη φοβάσαι για μένα. Άσε με να σε φροντίσω. Χρειάζεσαι καθαρά ρούχα και φάρμακα στις πληγές σου. ( Τον βάζει να καθίσει σε μια καρέκλα. Του βγάζει το πανωφόρι και του βάζει ένα καθαρό.) Θα φωνάξω τη νοσοκόμα να μας φέρει το φάρμακο που χρειάζεσαι. Άσε με να δω τις πληγές σου. ( του τις καθαρίζει με ένα πανί)

Άρρωστος : Δεν ξέρω πώς να σε ευχαριστήσω… Όλοι στο χωριό μου με έδιωξαν, ακόμα και η οικογένειά μου.. Φοβούνταν την αρρώστια μου…Εσύ όμως ,πώς και δε φοβάσαι μη σε κολλήσω; Αυτή η αρρώστια δεν έχει γυρισμό…

Μ. Βασίλειος:  Ξέρεις, εγώ πιστεύω στο Θεό και ο δικός μου θεός είναι ο θεός της αγάπης. Η αγάπη δεν κλονίζεται μπροστά σε καμιά ασθένεια, γιατί γιατρεύει τον ανθρώπινο πόνο…( του χαϊδεύει το κεφάλι )

( Μπαίνει μέσα η νοσοκόμα με καθαρά ρούχα και τα φάρμακα)

Νοσοκόμα: Σας έφερα καθαρά ρούχα και φάρμακα.

Άρρωστος: Σε ευχαριστώ πάτερ! Σας ευχαριστώ πολύ (του  πιάνει τα χέρια και του τα φιλάει)

ΤΕΛΟΣ ΣΚΕΤΣ

20.Ο Μέγας Βασίλειος, αν και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια, δε δίσταζε να περιποιείται ο ίδιος τους λεπρούς και τους αρρώστους. Τους χάιδευε, τους φιλούσε αδερφικά και τους αγκάλιαζε σα να είναι αδέρφια του.  Προέτρεπε μάλιστα και τους άλλους επισκόπους της περιοχής του, να ιδρύσουν και εκείνοι ιδρύματα όπως η Βασιλειάδα. Κατάφερε έτσι να οργανώσει ένα δίκτυο υπηρεσιών υγείας σε όλη τη Μικρά Ασία.

21.Ο μέγας Βασίλειος ήθελε ενωμένη την κοινωνία των ανθρώπων. Δίδασκε την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε μια εποχή που η γυναίκα βρισκόταν στο κοινωνικό περιθώριο. Ήθελε όλοι οι άνθρωποι να ζουν ευτυχισμένοι ανεξάρτητα από το φύλο τους, την καταγωγή τους και την οικονομική τους κατάσταση. Το όραμά του παραμένει διαχρονικό μέχρι και σήμερα.

22.Κήρυττε ότι πρέπει να καταργηθεί η δουλεία και ότι όλοι πρέπει να εργάζονται για να βοηθούν τους φτωχούς. Ιδιαίτερα για τους πλουσίους έλεγε ότι, επειδή όλα ανήκουν στο Θεό, αυτοί οφείλουν να χρησιμοποιούν τον πλούτο τους , έτσι ώστε να βοηθούν όσους υποφέρουν.

23. Το 367 ξεκίνησε ένας τρομερός λιμός στην πόλη του, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τότε ο Μέγας Βασίλειος ανάγκασε τους πλούσιους να ανοίξουν τις αποθήκες τους και να μοιράσουν τα τρόφιμα στους καταυλισμούς που ο ίδιος είχε φτιάξει. Παράλληλα, έκανε εράνους και παρακολουθούσε τους αρρώστους με την ιδιότητα του γιατρού.

24.Ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας παραδίδει το πνεύμα στο Θεό την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ. σε ηλικία 49 ετών. Ο θάνατός του βυθίζει στο πένθος όχι μόνο τα άτομα που τον γνώριζαν,  αλλά και όλο το χριστιανικό κόσμο της Ανατολής. Αν και πάμπτωχος, στην πραγματικότητα έφυγε πλούσιος, αφού η καρδιά του ήταν γεμάτη αγάπη. Στην κηδεία του συμμετείχαν  πλήθος ατόμων, που τον αγαπούσαν πολύ, διαφορετικής καταγωγής και θρησκεύματος.

25. Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία την 1ην Ιανουαρίου. Είναι ο Άγιος που υπήρξε στοργικός πατέρας και αδερφός χιλιάδων ανθρώπων και δάσκαλος της πίστης μας. Από το 1081 μ.Χ. θεσπίστηκε ένας κοινός εορτασμός των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Ιωάννη του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου, στις 30 Ιανουαρίου, ως προστατών των γραμμάτων και της παιδείας.