Published using Google Docs
CALENDARI DE FESTES, COSTUMS I TRADICIONS A LA VALL D'UIXÓ (Octubre)
Updated automatically every 5 minutes

CALENDARI DE FESTES, COSTUMS I TRADICIONS

A LA VALL D’UIXÓ

OCTUBRE

Índex

Primera setmana d’octubre. Mare de Déu del Toser

Festes Patronals. Sagrada Família i Santíssim Crist

Festes del barri Carbonaire: Santíssim Crist

Festes de Ntra Sra del Pilar: Festes de la Pilarica

Celebració de la festa del Pilar: Patrona de la Guardia Civil

Festes de Sant Roc

Primera setmana d’octubre. Mare de Déu del Toser

L’ermita

Situada al carrer del seu mateix nom, es troba en al barri de l'Alcúdia o del Roser, un dels nuclis històrics de la ciutat. L'ermita és el temple més antic de la vila, construïda a finals del s. XVI o principis del XVII, probablement sobre una mesquita musulmana. Va acollir la parròquia del Sant Àngel Custodi fins a la construcció del nou temple, quan va canviar el seu advocació a la de la Verge del Rosari. Abandonada després de l'expulsió dels moriscs, ha estat restaurada recentment, mostrant un excel · lent aspecte.

És un temple petit i senzill, encaixonat entre els habitatges confrontants, quedant només a la vista la façana, que s'obre a una cruïlla dels estrets i costeruts carrers de la barriada. Aquesta façana remata en frontó triangular truncat per l'espadanya amb buit de mig punt per a la campana i rematada de creu de forja.

La porta, a la qual s'accedeix per uns graons, és àmplia, adovellada i de fusta. Sobre ella hi ha una fornícula rectangular amb un colorit retaule ceràmic de la Verge, i una obertura de mig punt a cada costat. Sobre ells, una cornisa recorre tota l'amplada del frontó dividint en 2 parts.

A l'ermita es celebra missa els dies 7 de cada mes. La barriada celebra la seva patrona el primer diumenge del mes d'octubre, amb actes religiosos i populars.

La festa

Les festes de "Roser" i el seu peculiar recinte festiu no han evolucionat, pel que fa a l'espai físic es refereix. Barri de peculiars carrerons estrets amb escarpades costes i desnivells pronunciats, fent d'aquest  barri, "L'ALCÚDIA", un dels més especials i singulars de la localitat per al desenvolupament dels festejos taurins.

La seva procedència Àrab, al barri de la "l'Alcúdia"-part més alta de la població-es celebren les Festes en Honor a la Mare de Déu del Rosari, Verge que ocupa la capella d'una ermita que porta el seu nom i que antigament, era una Mesquita Àrab.

Cal destacar que el barri sempre ha tingut una repercussió important dins el marc de les Festes locals de la Vall d'Uixó, amb més de mig segle de vida ininterrompuda i els que ens senten "Alcudianos" venerem a la Mare de Déu i les seves Festes d'una manera especial.

Molts són els actes que actualment se celebren. Actes religiosos, culturals, esportius, musicals, etc. Donant especial rellevància als gastronòmics, podent presumir de ser un dels barris de la Vall d'Uixó de tenir als millors cuiners per realitzar el nostre plat típic: "El Empedrao", o els pirotècnics, sent l'única Comissió de la localitat que realitzava la famosa i coneguda "CORDÀ" (acte que es vivia amb especial èmfasi pels més atrevits de submergir-se en els carrers del barri amb una gran massa de coets "borratxos", o de sortida lliure) convertint l'acte en un dels atractius de la població, i com no podia faltar a la nostra ciutat, els actes taurins, tenint molta repercussió en el nostre barri, per ser un dels més veterans en la realització de vaques reals o en exhibir vaques de les més conegudes ramaderies de bestiar brau de nostra Comunitat.

També cal destacar que va ser un dels barris que va realitzar els ja gairebé oblidats "Bous de carn" (bous de carn o bestiar boví), sent portat pels membres de la Comissió o clavaris per tots els carrers del barri, per posteriorment ser sacrificat al carrer, i després del seu especejament, ser repartit als abonats per al seu consum. Més tard i per raons d'higiene, va anar desapareixent aquest acte, sent substituït pels actuals Bous braus, que ens aporten avui dia, igual que aquells, la seva carn per al consum.

Últimament s’ha incorporat la celebració de la Fira d’Oficis Tradicionals.  Entre els oficis exposats destaquen els relacionats amb la zona, sent un exemple el de sabater que reuneix tot el procés de pells, la realització d'espardenyes etc, puntaires, terrissaires, carnissers, el formatger, la pintora, el filador de llana, els productes agraris, forn i rebosteria, associacions solidàries, així com regals de tot tipus també són presents en una edició que a més compta amb una mostra de fotografies antigues.

Entre els actes religiosos destaca la solemne processó

Fira d’Oficis Tradicionals

El Rosari de l’Aurora Cantat pels “Auroreros”

La primera cobla que es canta és l'anomenada l'Alcúdia. És purament valenciana en sortides a tres veus i respostes a cinc veus.

En el monte llamado L’ Alcudia

y por otro nombre , se llama El Rosal

se reparten todos los domingos

rosas saludables para todo mal

Las vais a tomar

El que quiera parte de estas rosas

y de su fragancia quiera disfrutar

Ja es tradició la cursa nocturna pels carrers del barri que finalitza amb un sopar d’empedrao

I els bous tant en puntes com embolats.

Tornar

Festes Patronals. Sagrada Família i Santíssim Crist

La Sagrada Família

El Santíssim Crist

Orígens i Història

El suport històric més directe de les Festes Patronals, rau en la revitalització de la vida religiosa en els primers decennis del segle XVII, i recentment expulsats els moriscos de la vall d'Uixó. En vigílies d'aquesta data, en 1.602, la Butlla Apostolici Muneris del Papa Climent VIII decreta que els poblats de Benizahat, Zeneta i Benigasló (els llocs de sota), es separin de l'antiga parròquia matriu i siguin dotats de la seva pròpia església parroquial, i ordena també que la resta dels llocs de la Vall, els de Benigafull, l'Alcúdia i Ceneja (els llocs de dalt), segueixin compresos en l'antiga Parròquia de l'Àngel Custodi, ubicada al lloc de Benigafull, ordena la Butlla, però també que s'edifiqui un temple nou, còmode i capaç, perquè el vell, que ocuparia l'espai de l'antiga mesquita o el de la primitiva església gòtica de la centúria del tres-cents, era ja del tot insuficient. Així en 1.634 hauria de demarcar el solar d'aquesta nova església, encarregant l'arquitecte valencià Tomas Lleonart. Si per aquells temps la vida social era simptomàtica l'aprovació de les Ordenances del Gremi de espardenyers i Corders (1673), en el religiós va ser important la construcció de l'Ermita de la Sagrada Família (1.680), la primera pedra es va posar solemnement el 22 de maig de 1.689. Mostra palpable d'una vella tradició teixida al voltant de la Sagrada Família ia la Font que raja als peus de la mateixa Ermita.

La tradició immemorial ens ha transmès, la seqüència de tres dies festius, celebrats el segon diumenge del mes d'octubre, dilluns i dimarts immediats, dedicats a la Trasladación del Senyor, a la Sagrada Família i al Santíssim Crist del Calvari. Ignorem quina raó va determinar ja al començament del segle XVII l'elecció del "dilluns següent al segon diumenge d'octubre" com a data de la nostra festa major. La veritat és que ja des de les primeres dècades d'aquest segle, els fets parroquials més assenyalats quedar indissolublement lligats a aquesta data de celebració.

La festa de la Trasladación, es centre en la processó eucarística en què desfilaven totes les imatges de la parròquia amb els seus respectius guions i estendards, portats pels majorals o clavaris.

La Festa de la Sagrada Família (popularment de Sant Josep, per celebrar les festes taurines al carrer que porta aquest nom), i les del Sant Crist del Calvari daten de temps anterior. S'ha dit que ja en el segle XVII la devoció a la Sagrada Família va cristal·litzar en la construcció de l'ermita que porta el seu nom sobre el turó que corona la Font del mateix nom. Aquesta festa de la Sagrada Família era antigament de clavaria (avui està organitzada per una extensa Comissió de Festes), i per tant el programa de festes depenia en part de la vàlua i capacitat dels clavaris, que no oblidaven, ni el toro d' vila, ni la corda (coets buscapiés), ni les dianes, ni les cercaviles, ni la pirotècnia característica de les festes valencianes. La festa pròpiament religiosa consistia en la Missa solemne a orquestra i cor, amb sermó, celebrada a la mateixa ermita i la processó general de feligresos de la tarda. No obstant això, la nota més colorista, més típica i vallera de la festa, és el trasllat processional del matí, ja que la pujada a l'ermita es realitza en processó. Un autèntic formiguer de gent de tota condició acudia i acudeix a la crida dels seus patrons a la càlida matí d'octubre per tornar, també en processó des del límit urbà que marca el Pont de Sant Josep, és a dir l'aqüeducte romà, fins al temple parroquial.

La Festa del Santíssim Crist del Calvari, sempre va tenir una connotació més íntima i devota, celebrant el tercer d'aquests dies festius.

Sobre aquestes bases són inqüestionables el caràcter ancestral de la festa de la Sagrada Família i la seva directa relació amb el naixement i consolidació de la col · lectivitat històrica que forjaria la Vall d'Uixó moderna. D'aquesta manera diversos documents gràfics, així l'antiga litografia que representa la Sagrada Família de la nostra ermita com "Patrons de Vall d'Uxó", proven la tradició d'aquest patronatge local en la memòria col · lectiva. Més encara els anomenats Goigs a la Sagrada Família, venerada a l'ermita de la Font de la Vall d'Uixó, compost a principi del segle XVIII segons els gustos literaris del barroc, deixa també plàstica constància de les seves estrofes i sobretot de la seva tornada, de aquest provat caràcter patronal. He aquí algunes estrofes:

Ja que és salut i alegria

Del poble aquesta rica font,

Doneu augment al seu corrent

Jesús, Josep i Maria.

Abans que la fervorosa

Pietat del poble passés

A l'extrem que us treballés

Aquesta casa sumptuosa,

Enfangada i fangosa

Un centelleig no fluïa

Doneu augment al seu corrent ...

L’ermita

L'ermita més popular de la ciutat i una de les més conegudes de la comarca està a poc més d'1 km. de la Vall d'Uixó, a l'esquerra de la carretera de Alfondeguilla. Es troba en el Paratge de Sant Josep, sobre un monticle en les entranyes s'obren les famoses Grutes de Sant Josep, les coves navegables més rellevants de les nostres terres. Per això, l'ermita és també coneguda com Ermita de Sant Josep.

El temple és sobri i elegant, perfectament conservat i situat en un agradable entorn. Una àmplia placeta s'obre davant seu, i té adossat a la seva esquerra un Centre Cultural que inclou el Museu d'Art Sacre, que en els seus temps va ser la casa dels ermitans, i altres dependències annexes. Pot visitar diàriament de 11:00 a 14:00 i de 15:30 a 17:00 hores, excepte els dilluns. Pertany a la parròquia del Sant Àngel Custodi.

Construïda entre 1689 i 1696, la seva fàbrica és de maçoneria que es mostra nua en tots els seus paraments excepte en la façana, orientada a llevant. La coberta és a doble vessant, i sobre ella s'alça la cúpula de teules i l'espadanya amb campana, que per quedar reculada pel que fa a la façana no és molt visible. La porta d'accés és adovellada i bellament emplanchada, s'hi accedeix per una àmplia escalinata de pedra. A banda i banda té finestres rectangulars i una altra més per sobre, que per l'interior recau al cor. La rematada és de frontó triangular, amb una creu de forja sobre ell. Dos fanals adossats i un Retablillo ceràmic amb la Sagrada Família completen la decoració.

L'interior, molt cuidat i amb profusa il · luminació, és una nau única amb un creuer de braços molt poc desenvolupats. Al esquerre hi ha un oli representant l'aparició de la Verge de Fàtima i al dret un vistós altar presidit per la Immaculada. La cúpula cega que el cobreix està decorada amb recarregats ornaments barrocs en una explosió de daurats. Hi ha capelles laterals amb imatges sobre peanyes, sense retaules, i cor als peus amb barana d'obra.

El retaule original del presbiteri va ser destruït dunrante la Guerra Civil, però l'actual no desmereix en quant a barroca decoració. Després del altar es venera la Sagrada Família, en la fornícula principal, ia la Mare de Déu del Pilar, en fornícula més reduïda, emmarcades entre columnes i arc rematat per legoria amb àngels.

La Sagrada Família i en Santíssim Crist són els patrons de la ciutat, i les seves festes s'inicien el segon dilluns d'octubre. Són festes de provada antiguitat, documentats almenys des de l'any 1747, però que sens dubte ja es celebraven amb anterioritat. Aquest dia hi ha romeria a l'ermita al matí, amb ofici de missa solemne, i processó vespertina per la població amb la imatge de la Sagrada Família. Nombrosos actes lúdics i populars completen aquestes arrelades festivitats.

Una altra cita important en l'ermita té lloc el 13 de maig en honor a la Verge de Fàtima, que també es venera al temple, amb missa i processó.

Data de celebració

Les Festes Patronals i transmès per la tradició immemorial de la seqüència de tres dies festius, celebrats el SEGON DIUMENGE del mes d'OCTUBRE, el DILLUNS i DIMARTS immediats, dedicats a la Translació del Senyor (diumenge), a la SAGRADA FAMÍLIA (dilluns); i al SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI (dimarts).

Aquestes dates, coincideixen plenament amb el 9 d'Octubre, dia festiu en la nostra comunitat per celebrar el "Dia de la COMUNITAT VALENCIANA", i el 12 d'octubre, dia festiu a tot el territori espanyol per celebrar "EL DIA DE LA Pilarica", o "LA FESTA DE LA HISPANITAT". Per tant aquestes dates de celebració de les nostres Festes Patronals, resulten molt interessants i atractives per a tots els turistes interessats en visitar i participar de les nostres festes majors.

Actes Organitzats

Aquesta comissió de festes Patronals, a l'hora de realitzar la programació dels actes festius, sempre es planteja en primer lloc la tradicionalitat i l'esperit religiós de les mateixes, que va ser el principal motiu dels nostres avantpassats quan van iniciar aquestes festes majors a la nostra localitat . És per això que es manté el Tridu Religiós Festiu, que és el veritable esperit de la festa, però com els temps avancen, les nostres festes arriben a cotes de màxima popularitat i cal oferir actes lúdics atraients per als nostres visitants.

La festa de la Trasladación, es centre en la processó eucarística en què desfilaven totes les imatges de la parròquia amb els seus respectius guions i estendards

La romeria del matí, consisteix en el trasllat processional de la imatge de la Sagrada Família fins a l'ermita del seu nom

Processons dels Sant Patrons de la Sagrada Família i el Santíssim Crist

Per aquest motiu es programin més de cent vint actes que es celebren en dues setmanes d'intensa harmonia entre els vallers i els nostres visitants, i de la varietat que detallarem molt breument. Cal ressaltar que cada un d'aquests nombrosos actes, és d'allò més popular, és a dir no existeix taquilla en cap d'ells i es difon i potència a la participació de cada un d'ells, organitzant gairebé íntegrament al carrer, al aire lliure, i la seva difusió tant en premsa parlada com escrita, es realitza en l'àmbit local, provincial, regional i nacional.

D'aquesta manera podem ressaltar els actes culturals que any rere any es programen ressaltant les exposicions, tant d'art pictòric, com escultures, o de vestits regionals, així com en els últims anys de taxidermistes. Pels salons on s'organitzen aquestes exposicions han desfilados pràcticament tots els pintors locals, i artistes de la fama de Ripollès, Pere Ribera o Marti Serrulla, entre d'altres. Es realitzen també concursos de pintura ràpida, amb la participació de pintors de tot el nostre territori nacional.

També tenen participació en les nostres festes, actes culturals musicals, amb la participació en concerts de bandes de música, en el certamen han participat bandes de Terol, Albacete, Navarra i com no les de la Comunitat Valenciana. Cal fer esment especial en aquest apartat a la participació de la Banda Municipal de Madrid, en presència de més de quatre mil persones actuant a l'aire lliure.

En l'apartat de Danses, ocupa un lloc preferencial, d'aquesta manera va actuar el Ballet Clàssic de Madrid, així com el Ballet Rus o el de Polònia. Altres participacions que no es poden oblidar són les del Folklore Regional, amb la participació de grups de danses d'Astúries, Saragossa, Múrcia, Terol, Valladolid, acompanyats pel magnífic grup de danses de la localitat Arcude.

Completant els actes culturals destacar les vetllades que es realitzen de sarsuela, teatre o cant líric així com els sainets del teatre en valencià, tot això posat en escena per companyies d'artistes aficionats.

El panorama d'actes esportius, també estan presents cada any en la programació festiva, i des dels organitzats per als escolars de la localitat, passant per Campionats de Frontó, o de tennis, així com marxes de bicicleta de muntanya pel nostre preciós terme municipal, o potenciant el nostre esport autòcton com és lael fons de la tardor,  pilota valenciana, amb la presència dels millors pilotaris de la nostra comunitat com poden ser els Germans Sarasol, Grau, Álvaro, Pigat, entre d'altres.

Fons de la Tardor

El futbol-sala també ha ocupat mencions especials de participació, sempre amb la presència del campió d'Europa i de la Lliga Espanyola com és el Playas de Castelló.

Campionats regionals de Petanca, exhibicions de Billar, amb José Carrillo com a figura estel · lar; o altres concursos com els de Pesca Esportiva o les famoses curses de Muntanya, amb el Trofeu Nacional de Curses de Muntanya per a Empreses.

Actuacions musicals de gran nivell, aquesta programant aquesta Comissió de Festes Patronals, amb la presència de les millors orquestres en el panorama nacional com poden ser Volcan, Traviatta, Alcatraz, Maravella, Mancy, Janio Martí, Centaure entre altres. Han actuat a la nostra plaça també cantants de la talla de José Vélez, Els Germans Anoz, Els Platers, El Duo Dinàmic, El Consorci, Mocedades, Iván o La Dècada Prodigiosa, Sergio Dalma Homes G, i fins els nois d'Operación Triunfo de la mà de Manu Tenorio. El cantant de Sevilla podem dir amb tota satisfacció que va batre tots els rècord d'assistència a un concert al nostre poble, amb vint mil persones arribades de tots els racons de la nostra geografia espanyola per presenciar la seva actuació.

Actes de protocol de la festa com la Proclamació de la nostra Reina i en la qual han actuat Mantenidors o Pregoners, persones il · lustres de la política com Juan Costa, llavors secretari d'Estat d'Hisenda, o la que va ser consellera de Cultura de la Generalitat Valenciana, Ascensió Figueres. Encara que el polític que va causar més sensació va ser Carlos Iturgaiz, per la seva gran

personalitat, do de gents i un emotiu pregó basat en les llibertats i la democràcia. Tots els presents a l'acte recordessin per molts anys la frase que lluita per acabar la seva oratòria "si em permeteu jo seré l'ambaixador de les vostres festes abans la gent del meu poble, i els explicaré el meravellosament que m'heu tractat en la jornada d'avui" . Pregoners del món de la informació també s'han acostat fins al nostre estrada, com Antonio Lara, director d'esportius a RTVE, Miguel Soler presentador de TV, entre d'altres.

La gastronomia valenciana, sempre està present en les nostres celebracions, amb concursos de paelles, fideuà, però el plat que més acceptació té és el "Empedrao", típic de la nostra localitat i que segons explica la gent gran, van començar a cuinar els caçadors de la nostra veïnatge. Aquesta nit al voltant de tres mil cinc-centes persones degusten aquest preuat guisat, servit en cassoles de fang, típiques també del municipi i culleres de fusta, i per a les postres un dolç de la ciutat com els manjovenes, donen pas als espectacles musicals.

Destacar un acte que cada dia es viu amb més intensitat, com és la Cavalcada-Prego anunciador de l'inici de les festes, amb la participació de "Filaes de Moros", nombroses carrosses on es poden presenciar els oficis artesanals de la localitat, i que avui estan en desús, bandes de cornetes majorettes, grups de dansa, entre altres grup d'animació.

 La Cavalcada-Prego

La Fira, tradicional i de costums populars, és important a tota la província, s'hi poden trobar els entranyables joguines de nens, productes artesanals, com el torró, ametlles, dolços de la comarca i exhibicions d'oficis típics uxonies, com espardenyers, filaors, terrissaires o espardenyers.

Però d'un apartat que no ens podem oblidar són dels populosos "Bous al Carrer" (Bous al Carrer), i que en la nostra festa té gran fama i prestigi el "Bou de Sant Josep" (Toro de Sant Josep, és el malnom afectuós amb el qual es coneix a la festa patronal, per deixar anar el toro des del carrer del mateix nom). Aquesta forma d'entendre els bous està molt arrelada a la província de Castelló principalment i nord de la província de València. En els últims anys s'ha arribat a calcular que participen més de vint mil persones, els mossos corrent al toro i fent-li preciosos retalls o ruptures a cos net i el gran publica, és a dir, la gent, menys atrevida presenciat des dels balcons de les cases passar al toro pel carrer. Per a la majoria de gent el toro és el pretext de reunir al costat d'un bon sopar o berenar, amb els familiars o amics, ja que hi ha poques ocasions durant l'any per fer-ho i comentar els temes d'actualitat de la ciutat o simplement recordar les correries d'anys mossos.

Els últims any s’ha establert la visita a les ermites de la Vall d'Uixó, La comitiva pocs minuts després de les 10:00 partix de l'Església del Sant Àngel Custodi en direcció a la primera parada, la de l'Ermita del Crist, per seguir a l'Ermita de Sant Vicent. D'aquí, es pren rumb a l'Ermita més antiga, la del Roser, per prosseguir fins a la més allunyada del nucli urbà, la de Sant Antoni. Finalment, la comitiva arriba a l'Ermita de la Sagrada Família, on se celebra el dia gran de les festes. Al paratge de Sant Josep, es fa el moment del descans, amb un dinar per als presents, amb l'objectiu de reposar forces.

La Pirotècnia, complementa amb brillantor tots els actes que s'organitzen en honor als patrons de la Vall d'Uixó, la SAGRADA FAMÍLIA I EL SANTÍSSIM CRIST.

ACTES  SAGRADA FAMILIA I SANTISIM CRIST

Nom de l’acte

Tipus d’acte

Lloc

Presentació de la Regina i Cort d’Honor

Presentació

Teatre Municipal

Cercavila-pregó

Anunci de la festa

Recinte de festes

Cant i Rosari de l’Aurora

Religiòs

Itinerari de costum

Romeria

Religiòs

Parròquia Sant Àngel/

Ermita Sagrada Familia

Missa Solemne (Sagrada Familia)

Religiòs

Ermita Sagrada Familia

Processons (Trasladació, Sagrada Familia i Santíssim Crist)

Religiòs

Itinerari de costum

Missa Solemne (Santísim Crist)

Religiòs

Esglèsia St. Àngel

Fira i Mercat Medieval

Fira

Plaça St, Àngel i carrer Benigafull

Exposicions

Cultural

Les llimeres/ Palau dels Marquesos de Vivel

Bous

Taurí

Recinte de festes

Sopars: De Gala i Tanda

Gastronòmic

Restorant

Sopar d’Empedrao i Orquestra

Musical

Plaça Isaac Peral

Parc infantil

Jocs

Recinte de festes

Activitats esportives (Gran Fons de la Tardor i Marxa Nocturna Mountain Bike )

Esportiu

Recinte de festes

Concert de bandes

Espectacle musical

Musical

Plaça Isaac Peral

Castell de Focs Artificials

Pirotècnic

Avga. Sud-Oest

Tornada de guió

Cercavila

Recinte de festes

ACTES FESTIUS EN HONOR A LA SAGRADA FAMÍLIA I SANTÍSSIM CRIST

PATRONS DE VALL DE UXÓ Any 2012

 

Dissabte, 29 de Setembre

A les 21.30 hores. Recepció a l’Excel·lentíssim Ajuntament de Les Delegacions convidades i representants dels pobles de la comarca per a participar en l’acte de Proclamació de La Regina i les seues Dames de la Cort d’Honor.

A les 22.00 hores.  Al teatre municipal Carmen Tur, acte de PROCLAMACIÓ de la REGINA de les FESTES PATRONALS, senyoreta CARMEN SALVADOR ROMERO i DAMES DE LA CORT D’HONOR amb la presència de GUILLERMO FERRAN MARTINEZ, qui farà de mantenidor.

En finalitzar l’acte, la comissió de festes oferirà un vi d’honor.

 

Dissabte, 6 d’octubre

A les 08.30 hores. XII Edició Fons de la Tardor a la pista d’atletisme de la localitat. Organitza centre excursionista La Vall d’Uixó.

En finalitzar lliurament de trofeus a càrrec de La Regina de les festes i la seua Cort d’Honor.

A les 10.00 hores. IV EDICIÓ VISITA A LES ERMITES de la nostra localitat: Santíssim Crist del Calvari, Sant Vicent Ferrer, Mare de Déu del Roser, Sant Antoni i Sagrada Família amb la companyia del nostre rector Mossén Vicent Borja,  la Regina de les Festes i la Cort d’Honor.  Eixida des de la plaça del Sant Àngel. Es repartirà un obsequi per als participants.

En finalitzar, DINAR DE GERMANOR a la plaça de l’ermita de La Sagrada Família. La comissió oferirà taules, cadires i beguda. El dolcet està patrocinat per La Pastisseria Les Pansoles.  (El dinar serà de pa i porta).

 

Diumenge, 7 d’octubre

A les 08.00 hores. Muntatge de l'encercat del recinte de festes i acondicionament dels torils. En finalitzar els  treballs, esmorzar amb la presència de la Regina de les Festes i Dames de la Cort d'Honor.

A les 09.00 hores. Campionat d’Espanya “de Clubes de carreras por montaña”. En finalitzar l’acte la regina de les festes  junt amb la seua cort d’honor faran entrega dels trofeus.

Des de les 11.00  hores fins a les 20.00 hores. PARC INFANTIL SOLIDARI PER A FADEM. Al parc del  Polígon 3 (junt a l’estació d’autobusos).

Organitza i patrocina Després del Cole. Els 3 euros de l’entrada seran destinats íntegrament per a l’associació de Famílies de malalts mentals de La Vall d’Uixó. (FADEM)

A les 00.00 hores. Acomiadament a la Seu Social de la Regina, Cort d’Honor i expedició que viatjarà a la recollida de bous.

Dimecres, 10 d’octubre

Des de les 18.00 fins a les 20.00 hores. VI Diada solidària. En la Seu Social de les Festes en Honor a La Sagrada Família i Santíssim Crist, C/ Sant Josep nº 163. Recollida d’aliments i roba per ajudar a Caritas Interparroquial i Parroquial del Sant Àngel Custodi.

Dijous, 11 d’octubre

A les 19:00 hores. Inauguració de l’exposició de Patchwork al Centre Social les Llimeres. Romandrà oberta fins el dimarts dia 16 d’octubre. Horari: d’11 a 14 hores i  17 a 20 hores.

A les 19:30 hores. Inauguració de l’exposició de Curiositats del Món al Palau dels Marquesos de Vivel, a càrrec de Fina Ortega. Romandrà oberta fins el dimarts dia 16 d’octubre.

A les 20.00 hores. Inauguració de l’exposició fotogràfica de Vicent Caballer al Palau dels Marquesos de Vivel. Romandrà oberta fins el 21 d’octubre.

A les 20.30 hores. Inauguració de l’exposició de Boixets al Palau dels Marquesos de Vivel.

Organitza l’Associació Cultural Vall i Boixets. Romandrà oberta fins el dimarts 16 d’octubre.

Per la nit, i sense horari confirmat, arribada dels bous i l’expedició.

Divendres, 12 d’octubre

A les 09.00 hores.  1r CAMPIONAT NACIONAL ALEVÍ SAGRADA FAMÍLIA I SANTÍSSIM CRIST.

Amb la participació dels equips: VILLARREAL. C.F., VALÈNCIA C.F., LLEVANT U.D., C.D. CASTELLON, SELLECIÓ D’EIVISSA I CLUB LA VALL.

Organitza “Escuela de Futbol Club La Vall” i patrocina Festes Patronals Sagrada Família i Santíssim Crist, als camps de futbol La Moleta.

Al finalitzar la Regina de les Festes lliurarà els trofeus.

A les 11.30 hores. Inauguració a càrrec de la Regina de les festes de l’exposició de l’artista Pere Ribera al Palau dels Marquesos de Vivel.

A les 12.30 hores. Inauguració de la   Primera Edició de la  Fira de les Mil i una Nits (organitzada per MICAR) i Primera Edició de la Fira Artesanal i Solidària en benefici de la “Asociación de padres de personas con autismo de Castellón” (APNAC), al voltant de l’església del Sant Àngel. Amb la presència de l’il·lustríssim senyor alcalde de La Vall d’Uixó,  la Regina de les Festes, Dames de la Cort d’Honor, autoritats i membres de la comissió de festes.

A les 18.00 hores. CERCAVILA-PREGÓ, amb la participació de la Regina de les Festes i la seua Cort d’Honor, regina del l’any anterior,  Grup Scout Espadà de la Vall d’Uixó, BATUKADA, Associació de Dames i Cavallers de Uxó, comissió de festes, pregoner de les Festes en Jose Manuel Perez Salvador. Acte amenitzat per la Banda Simfònica del Centre Instructiu d'Art i Cultura. Organitza Comissió de Festes.

A les 21.30 hores. SOPAR DE PA I PORTA, a la Plaça Abadia. GRAN BINGO.

A les 23:30 hores. NIT JOVE: SAGRADA FAMÍLIA DJ FESTIVAL,  amb la sessió dels dj residents en Disco Sala La Mina i dj Vicen Salvador. L’acte tindrà lloc a l’avinguda Sud-Oest, front el col·legi la Moleta.Organitza: Comissió de Festes i Disco Sala La Mina.

Dissabte, 13 d’octubre

DIA DEL BOU DE SANT JOSEP

A les 09.00 hores. “XUPINASSO” des de la plaça del Sant Àngel. Tradicional “BESCUITÀ”.

Com tots els anys la Regina i seua Cort d’Honor repartiran els bescuits casa per casa acompanyades de la Xaranga Juvenil Kafé-Kaleta.

A les 16.30 hores. Passeig de salutació pel recinte de festes, amb la participació de La Regina, la seua Cort d’Honor i comissió de Festes. Acte amenitzat pels músics de la CIAC.

A les 17.00 hores. Exhibició d'un bou de la ramaderia de Don Juan Pedro Domecq marcat amb el número 70 guarisme 7 de nom Larga Puyas.

A continuació s’exhibirà un altre bou de l’afamada ramaderia de Don Juan Pedro Domecq marcat amb el número 50 guarisme 7 de nom Bocerio.

A les 20.00 hores. Tancament Infantil i bou embolat, que partint des de la Seu Social recorrerà els carrers  Sant Josep, Plaça Sant Josep, Fàtima, Estrella i carrer d’Enmig.

A les 23.00 hores. Exhibició d’un  bou embolat de la ramaderia Toros de Parladé marcat amb el número 18 guarisme 8 de nom Helénico.

Diumenge, 14 d’octubre

FESTIVITAT DE LA TRASLADACIÓ

A les 6.00 hores. En eixir els primers rajos de llum, Cants de l’Aurora.

A les 8.00 hores. Rosari de l’Aurora.

Des de les 8.30 hores. En la Seu Social c/ Fàtima núm. 54 repartiment de les racions de carn als abonats.

A les 11.00 hores. Missa Solemne  de la Trasladació del Santíssim Sacrament, cantada pel cor parroquial i oficiada pel nostre Rector Mossén Vicent Borja Dosdà a l’Església Major del Sant Àngel Custodi.

A les 16.00 hores. Primera Jornada de Tertúlia Televisiva als estudis de TV4 La Vall. Organitza la Comissió  de Festes.

A les 18.00 hores. Vespres i exposició del Santíssim Sacrament. A continuació solemne PROCESSÓ DEL SANTÍSSIM SACRAMENT amb l’assistència de la Regina i la seua Cort  d’Honor, Comissió de Festes, Confraries, associacions de la Parròquia i feligresos en general.

A les 22.00 hores. Sopar de Gala en honor a La Regina i Dames de la Ciutat,  al Restaurant Les Moreres. Confirmar places al telèfon 689369244 abans del 12 d’Octubre.

Dilluns, 15 d’octubre

SOLEMNITAT DE LA SAGRADA FAMÍLIA

PATRONS DE LA VALL DE UXO

A les  9.00 hores. Tradicional volteig de campanes i “disparà” en honor a la Sagrada Família  que anuncia la solemnitat del dia gran.

A les  9.30 hores. Repartiment de canyes a la plaça del Sant Àngel per a tots els feligresos que acompanyen els nostres Patrons en Romeria.

A les 10.00 hores. Romeria a l’Ermita de La Sagrada Família, amb la presència de la Regina de festes i Cort d’Honor, autoritats municipals, membres de la Comissió i feligresos  en general. Acte amenitzat pel Centre Instructiu  d'Art i Cultura.

A les 11.00 hores. A l’Ermita dels Patrons de la nostra ciutat, MISSA PONTIFICAL en Honor a la SAGRADA FAMÍLIA cantada pel Cor Parroquial i oficiada pel nostre Rector Mossén Vicent Borja Dosdà. En finalitzar es cantaran els Gojos als nostres Sants Patrons. Seguidament, i a la plaça de l’Ermita, gran mascletà a càrrec de la Pirotècnia Peñarroja.

A les 12.30 hores. “Tornà” de la Romeria a l’Església Major del Sant Àngel Custodi.

A les 13.30 hores.  Ofrena de flors als Sants Patrons, La Sagrada Família, a càrrec de La Regina de les Festes i  Dames de la Cort d’Honor, comissions convidades i feligresos en general, a l’interior de l’església major.

A les 14.00 hores. Visita de la Regina i Dames de la Cort d’Honor a la Residència de la Tercera Edat Sagrada Família, per  oferir el dinar que patrocina la Comissió de Festes.

A les 14.00 hores. Tradicional  volteig de campanes en Honor a la Sagrada Família des de l´església Major del  Sant Àngel Custodi.

A les 16.00 hores. Segona jornada de Tertúlia televisiva al plató de TV4 LA Vall. Organitza: Comissió de Festes.

A les 17.00 hores. Recollida de la Cort d’Honor i Regina de les Festes, als seus respectius domicilis i acompanyament fins l’església Major del Sant Àngel Custodi. Acte amenitzat per  la Banda Simfònica del Centre  Instructiu d'Art i Cultura.

A les 18.00 hores.  Missa Solemne en la parròquia Major del Sant Àngel Custodi en honor a La Sagrada Família.

A les 19.00 hores. Solemne PROCESSÓ GENERAL DELS SANTS PATRONS de La Vall de Uxó, amb l’assistència de la Regina de les Festes i la seua Cort d’Honor, autoritats municipals, membres de la Comissió, anteriors Regines, comissions convidades, confraries i associacions de l’església, abonats i feligresos  en general.

En finalitzar la processó, a l’interior de l’Església Major es cantaran els Gojos a La Sagrada Família.

A continuació des de  l’Avinguda Sud-oest, ESPECTACULAR CASTELL DE FOC a càrrec de la Pirotècnia Peñarroja.

 

Dimarts, 16 d’octubre

FESTIVITAT DEL SANTÍSSIM CRIST

A les  9.00 hores. Tradicional volteig de campanes i “disparà” en honor al Santíssim Crist.

A les 10.00 hores. Visita de la Regina i Cort d’Honor de Les Festes Patronals en honor a La Sagrada Família i Santíssim Crist als residents de LA CLÍNICA SEGARRA, per oferir el dinar que patrocina la Comissió de Festes.

A les 10.30 hores. Visita de la Regina i Cort d’Honor de Les Festes Patronals en honor a La Sagrada Família i Santíssim Crist  als residents del CONVENT DE SANTA MARIA, per  oferir el dinar que patrocina la Comissió de Festes.

A les 11.30 hores. Visita de la Regina i Cort d’Honor de Les Festes Patronals en honor a La Sagrada Família i Santíssim Crist  als residents del Centre d’Alzheimer “LA PLANA BAIXA”, per oferir el dinar que patrocina la Comissió de Festes.

A les 12.30 hores. Visita de la Regina i Cort d’Honor de Les Festes Patronals en honor a La Sagrada Família i Santíssim Crist al CONVENT DE LES CLARISES, per oferir el dinar que patrocina la Comissió de Festes.

A les 16.00 hores. Recollida de la Cort d’Honor i La Regina de Les Festes en els seus respectius domicilis i acompanyament fins l’església Major del Sant Àngel Custodi. Acte amenitzat per la Banda Simfònica del Centre Instructiu d'Art i Cultura.

A les 18.00 hores.  SOLEMNE MISSA en honor al SANTÍSSIM CRIST, cantada pel Cor Parroquial i oficiada pel nostre Rector Mossén Vicent Borja Dosdà.

A les 19.00 hores. Solemne PROCESSÓ DEL SANTÍSSIM CRIST, amb la presència de la Regina de Festes i la seua Cort d’Honor, autoritats municipals, membres de la Comissió, Confraria de la Mare de Déu dels Dolors, abonats i feligresos en general.  Acte amenitzat per la Banda Simfònica del Centre Instructiu d’Art i Cultura.

La processó finalitza amb l’entrada del Santíssim Crist al temple a muscles dels membres de la Comissió, seguit de les autoritats eclesiàstiques, municipals i banda de música al so de la “Saeta”.

A les 22:30 hores. NIT DE RONDA a la Regina i la seua Cort d’Honor, a càrrec de la RONDALLA VALLERA.

Dimecres, 17 d’octubre

A les 17.30 hores. Exhibició d’un bou de la ramaderia de Sanchez Urbina marcat amb el número 31 guarisme 8 de nom Alburejo.

A continuació s’exhibirà un bou de la ramaderia de Carriquiri marcat amb el número 52 guarisme 7 de nom Guitarrero.

A les 19.00 hores. Tancament Infantil i bou embolat, que partint des de la Seu Social recorrerà els carrers  Sant Josep, Plaça Sant Josep, Fàtima, Estrella i carrer d’Enmig.

A les 22.30 hores. S’embolarà un bou de la ramaderia madrilenya de Sotillo Gutiérrez marcat amb el número 231 guarisme 7 de nom Desatado.

Dijous, 18 d’octubre

A les 18:30 hores. Exhibició d’un bou de la ramaderia de Martín Lorca marcat amb el número 37 guarisme 7 de nom Guerrero.

A les 21.00 hores. Tradicional SOPAR DE TANDA,  per als membres de la Comissió, al Restaurant de la Caixa Rural La Vall San Isidro.

A les 22.30 hores. S’embolarà un bou de la ramaderia del Torreón marcat amb el número 775 guarisme 7 de nom Señorito.

Divendres, 19 d’octubre

A les 18.00 hores. II DIADA SALIDÀRIA INFANTIL. Al Teatre Municipal Carmen Tur es projectarà una PEL·LÍCULA DE XIQUETS. L’entrada serà el DONATIU D’UN JOGUET  per a Caritas Interparroquial i Parroquial del Sant Àngel Custodi.

A les 19.30 hores. Gran xocolatada popular per als xiquets al c/ Benigafull, front al Teatre Municipal Carmen Tur.

A les 19:30 hores. Conferència: 40 anys compartint somnis...Exposició. A càrrec de Pere Ribera al Palau Marquesos de Vivel.

A les 22.30 hores. Concert a càrrec de la Banda Simfònica del Centre Instructiu d’Art i Cultura dins el qual podrem gaudir de l’actuació dels genials trompretes Vicente Alberola Babiera i Luis Andrés Faus que ens presentaran el seu disc “Trompetes al Vent”,  al Teatre Municipal Carmen Tur.

 

Dissabte, 20 d’octubre

A les 11.00 hores. Segona Edició de Titelles Infantils al Teatre Municipal Carmen Tur, a càrrec de “La Inestable Companyia de Títeres” que representaran l’obra històrica de CRISTOBAL COLON.

A les 12.00 hores. IV CONCURS POPULAR DE PAELLES.

La presentació de les paelles es farà des de les 14.00h fins les 14.30h en la Seu Social.

La comissió posarà taules, cadires i beguda davant de la Seu Social per a tot aquell que vullga participar.

Després de dinar, lliurament de premis.

A les 19.30 hores.  En l’església Major del Sant Àngel Custodi, MISSA D’ÀNIMES en sufragi pels difunts de la Comissió de Festes i la Parròquia i de tot el poble en general.

A les 21.30 hores. A la plaça Peral,   MONUMENTAL SOPAR D’EMPEDRAO, organitzat per la Comissió de Festes, copatrocinat per La Caixa Rural La Vall San Isidro i La Caixa Rural Sant Vicent.

A continuació gran actuació musical de l’Orquestra Camaleón.

En finalitzar l’actuació,  gran nit de festa en  DISCO SALA LA MINA.

 

Diumenge 21 d’octubre

A les 8.00 hores. Al recinte de bous, desmuntatge de barreres a càrrec de la Comissió de Festes.

A les 9.00 hores. II TORNEIG DE FUTBOL 7 SAGRADA FAMÍLIA I SANTÍSSIM CRIST organitzat per la Delegació de Futbol de la F.V.F i patrocinat per la Comissió de Festes, als camps de futbol de la Moleta.

A les 18:00 hores. Concert d' orgue a càrrec d'En Juan de La Rubia a l'església Major del Sant Àngel Custodi.

Diumenge 28 d’octubre

A les 14.00 hores. Tradicional dinar de germanor dels membres de la Comissió de Festes al bar restaurant CIAC.

Divendres, 9 de novembre

A les 20’30 hores. Tradicional “TORNÀ” DE GUIÓ DE LES FESTES PATRONALS 2012, amb la participació de la Regina i Cort d’honor d’enguany, així com de la Regina i Cort d’Honor de l’any 2013. Concentració a la Plaça del  Sant Àngel.

NOTES:

-La Comissió de Festes no respon dels danys que es puguen ocasionar en les exhibicions taurines.

-No es permet l’entrada de menors d’edat dins el recinte durant els festejos taurins.

-La Comissió de Festes es reserva el dret d’alterar o canviar l’ordre de la programació d’acord amb les autoritats competents.

-La carn per als abonats es repartirà a partir de les 8.30 hores del diumenge dia 14 d’octubre a la Seu Social, pel carrer de la Verge de Fàtima, número 54. Tot aquell abonat que no l’agafe ho podrà fer al despatx de carn de El Solivo.

-Els ciris per a les processons es repartiran a la Plaça del Sant Àngel. La Comissió agrairà que es conserve el mateix ciri per a les dues processons.

-La Comissió de Festes Patronals reconeix als veïns la paciència per les possibles molèsties ocasionades, així com agraïx un any més a tots els que han col·laborat i han fet possible la realització d’aquest programa d’actes en honor a la Sagrada Família i Santíssim Crist i confia en seguir rebent el seu recolzament els pròxims anys.

Tornar

Festes del barri Carbonaire: Santíssim Crist

Amb l'arribada de la Tardor a meitat del mes d'octubre i gairebé com fermall final a la temporada en la nostra localitat, se celebren al barri Carbonaire unes de les festes populars de major arrelament i importància en el nostre municipi. Són les festes en honor al Stm. Crist del Calvari. La Comissió prepara cada any un programa de festes amb diversa varietat d'actes (musicals, religiosos, taurins, etc ...) de gran interès per a tots.

Dins d'aquesta programació es troben els actes taurins, pels quals la comissió treballa dur durant tot l'any per aconseguir confeccionar un bon cartell de bous de prestigi. Aquests actes es realitzen al final de la setmana de Dijous a Dissabte. Durant aquests tres dies s'exhibeixen uns bous d'importants ramaderies que pertanyen a la unió de criadors de bous de lídia. Aquesta festa manté i dóna auge a les nostres més arrelades costums, sent l'única a la Vall que destina tres bous salvatges a ser embolats a la nit, aconseguint així potenciar i mantenir la tradició del "Bou Embolat". La resta dels bous són exhibits a la tarda a puntes.

L'acte religiós més important és la processó del Crist. Manifestació religiosa la participació de feligresos és una de la més nombroses de la ciutat. Des que aquesta surt des de l'Ermita del Stm. Crist un riu de persones il·lumina el carrer del Calvari acompanyant a aquesta imatge religiosa pels carrers del barri del Carbonaire. Un espectacular castell de focs artificials posa el colofó ​​a aquest dia festiu.

Història

L’origen de la celebració del Santíssim Crist del Calvari es remonta a l’època en que la divisió parroquial de la Vall es cenia a la divisió urbanística del Poble de Dalt i del Poble de Baix on només hi havien dues parròquies, la Parròquia del Sant Àngel (poble de dalt) i la Parròquia de Ntra. Sra. de la Assumpció (poble de baix).

Durant la tardor cada parròquia celebrava la seva pròpia festivitat i separades per una setmana (sent un dimarts la del poble de dalt i el dimarts següent la del poble de baix). Així la processó del Santíssim Crist del Calvari per part del poble de Dalt es desenvolupava des de l’església de l’Àngel fins l’ermita del Santíssim Crist del Calvari i la del poble de baix des de l’esglesia de l’Assumpció fins a l’ermita. Totes dues coincidien en una processó on els feligresos que volien fer alguna promesa caminaven descalços en agraïment. Ja a l’ermita es feia la solemne missa on eren populars els sermons on en una trona treta al carrer, un predicador de renom i buscat per a l’ocasió congregava a una multitud de feligresos. Al finalitzar es tornava novament en processó fins a les respectives parròquies. Amb el desenvolupament urbanístic i la creació de nous barris, es construïxen noves parròquies que donen lloc a una nova distribució parroquial de la que es configura la situació actual de sis parròquies, en la que la qual cosa, segons han declarat bastant veïns del Carbonaire, dona lloc a un fenomen paral·lel a la tradicional competència entre el poble de Dalt i de Baix i és la rivalitat entre el Carbonaire i el poble de Dalt per estar situada l’ermita en el barri Carbonaire i per compartir la devoció pel Santíssim Crist.

Açò a derivat que en l’actualitat es manté una situació atípica i és que el mateix dia es celebren dos processons en honor al Santíssim Crist del Calvari, la pròpia de les festes patronals a la Sagrada Familía i el Santíssim Crist i la que es celebra en les festes del Carbonaire.

Processó del Sanntíssim Crist del Calvari amb dones de promesa

L’ermita

L’'ermita del Sant Crist del Calvari al barri Carbonaire, es troba a la vora de la carretera de Sogorb i fent cantonada amb el carrer número 4. Va ser construïda principis del s. XIX durant el govern del mariscal Suchet en nom de l'emperador Napoleó. Era en els seus inicis la parròquia dels dos cementiris que la flanquejaven, avui desapareguts ambdós, encara que segueix albergant panteons per eclesiàstics.

Està elevada sobre el nivell de la calçada, a la dreta segons se surt de la població, i s'hi accedeix per unes escales en una zona enjardinada i arbrada que l'oculta parcialment. Cal no confondre-la amb la parròquia moderna del mateix nom que es troba al seu costat.

És un temple de línies senzilles, en què destaca la cúpula de teules vidriades i, sobretot, els valuosos panells ceràmics de rajoles de l'Alcora que adornen la seva façana. La porta és rectangular, de fusta, amb finestres i retaules ceràmics al seu costat i sobre ella, representant el Sant Sopar i una oració per les ànimes del Purgatori. Per sobre, en el frontó escalonat s'obren tres finestres rectangulars i un nou i vistós retaule de rajoles amb el Davallament i la llegenda (sic) "Se hiso el año 1804, á Devocion de los Devotos"; immediatament per sobre s'aixeca l'espadanya amb la seva campana. Tota la façana està emblanquinada, amb sòcol, relleus i marcs ressaltats en color ocre.

Oració per les ànimes del Purgatori

El Sant Sopar

"Se hiso el año 1804, á Devocion de los Devotos"

Retaules ceràmics al seu costat i sobre ella

Programa d’actes

Religosos:

Multitudinaria processó

Taurins

ACTES FESTES SANTISIM CRIST  (Barri Carbonaire)

Nom de l’acte

Tipus d’acte

Lloc

Missa Solemne

Religiòs

Esglèsia del Crist

Processó

Religiòs

Itinerari de costum

Bous

Taurí

Recinte de festes

Sopars populars

Gastronòmic

Recinte de festes

Parc infantil

Jocs

Recinte de festes

Espectacles musicals

Musical

Recinte de festes

Tornar

Festes de Ntra Sra del Pilar: Festes de la Pilarica

Com cada any a l'octubre se celebra a la Vall d'Uixó, les festes en honor a la Verge del Pilar. Festes en les quals participa un gran nombre de gent en tots els actes, els més destacats són les exhibicions de bous de famoses ramaderies. Cal no deixar de banda els concursos de gastronomia, de Paella i de "Empedrao", també el nostre ja típic concurs de Guinyot.

El dia més especial és el 12 d'Octubre, dia en què celebrem la festivitat de la Verge del Pilar amb una ofrena de flors a la Verge i la processó pel recinte de festes. Els petits tenen el seu dia amb el parc infantil, cucanyes i "xocolatada". Els grans també tenen la seva nit, amb el gran sopar de "Guisat de Bou" i el ball amb l'Orquestra fins que el cos aguanti. I molts més actes que organitza la comissió de festes perquè gaudim al barri del Pilar, d'unes festes que cada any prenen més força i no podem deixar de celebrar a la Vall.

ACTES FESTES NTRA SRA DEL PILAR

Nom de l’acte

Tipus d’acte

Lloc

Presentació de la Regina i Cort d’Honor

Presentació

Recinte de festes

Missa Solemne

Religiòs

Esglèsia l’Assumpció

Ofrena de flors i Processó

Religiòs

Recinte de festes

Bous

Taurí

Recinte de festes

Sopar i ball De Gala

Germanor

Restorant

Concurs de paelles

Gastronòmic

Recinte de festes

Parc infantil

Jocs

Recinte de festes

Bingo Popular

Jocs

Recinte de festes

Espectacles musicals

Musical

Recinte de festes

Teatre

Artístic

Recinte de festes

Tornar

Celebració de la festa del Pilar: Patrona de la Guardia Civil

El 12 dia de la festivitat de la verge del Pilar, la Guàrdia Civil de la Vall d'Uixó celebra la festivitat de la seva patrona, amb una missa a la Parròquia Jesús Obrero del Grup la Unió i un àpat posterior.

A l'acte assisteixen les diverses autoritats polítiques, així com representants del món festiu, social, bancari i empresarial de la localitat. Per la nit participa en la processó de la Pilarica de la Parròquia de l’Assumpció.

Missa en la parròquia Jesús Obrero

Processó a la parròquia de l’Assumpció

Tornar

Festes de Sant Roc

Sant Roc va néixer, segons la tradició, a Montpeller (Occitània, aleshores part del Regne de Mallorca) cap a 1295, segons alguns, o més probablement cap al 1350, i va ser un pelegrí que es va desplaçar a Roma. Va recórrer Itàlia, es va dedicar a curar tots els infectats de la pesta i va morir en olor a santedat (1327). Es diu que era orfe i de família noble, i que de tan pietós que era es va vendre les possessions familiars per donar-ne el benefici als pobres. Sembla que tenia coneixements de medicina, que devia haver adquirit a Montpeller, que ja tenia una de les millors universitats de medicina d'Europa. Tot amb tot, la llegenda sosté que guaria els malalts fent el senyal de la creu i prou.

Per què Sant Roc va acompanyat d'un gos?

Diu la llegenda que sant Roc era al carrer, empestat, i un gos que passava se'n va compadir i, a força de llepar-li les nafres, el va guarir. Perquè el sant pogués alimentar-se, el gos cada dia robava un pa i li portava. Quan l'home va estar bé, el gos el va seguir i anaren junts arreu fins que es va morir.

A l’inici de la festa cal destacar com l’acte central el de la Romeria que es celebra el diumenge de matí amb una gran participació de romers que acompanyen el sant fins al Camí de la Torrassa, on en els últims temps ha conclòs la tradicional romeria, i lloc on està previst en el futur es construeixi un Ermitori i zona lúdica per als visitants i romers.

La romeria parteix des de la Plaça de Sant Roc a dos quarts del matí, precedits per la imatge del Sant en un tractor. Després d'ells, la música d'una xaranga i els cavalls que tancaven un romiatge.

Un cop superada la pronunciada pendent de l'últim tram, en arribar a l'esplanada, els romers es veuen recompensats amb el repartiment de refrescant sangria i d'un dinar a base d'entrepà i taronges, que seveix per carregar forces i per seguir amb energia la festa abans d'emprendre la tornada a la ciutat.

Romeria a Sant Roc

Un altre dels actes més significatius de la festa i que posden el punt i final a la seva celebració és el dedicat a la devoció amb una missa a l'església de l'Assumpció i tot seguit la processó que congrega a nombrosos feligresos i en què també participen les festeres del barri de l'any passat i també les de Sant Vicent. La processó recorre els carrers del barri amb molt de respecte per part dels veïns.

En l’aspecte gastronòmic destaca l’habitual concurs d'Empedrao que  congrega a tots els veïns. Grans i petits, tots participen d’aquest concurs-

Cada grup prepara el guisat a casa i després de portar una mostra al jurat, acudeix a menjar-se'l amb els amics ben davant de casa, bé davant l'orquestra que amenitza la vetllada fins a altes hores del matí.

I com no, en tota festa de la Vall no hi poden faltar els bous, i en Sant Roc s’esforcen en presentar un bon cartell.

ACTES FESTES SANT ROC

Nom de l’acte

Tipus d’acte

Lloc

Pintada de carrers

Engalanament

Recinte de festes

Romeria de Sant Roc

Romeria

Camí de la Torrassa

Missa Solemne

Religiòs

Esglèsia l’Assumpció

Processó

Religiòs

Recinte de festes

Bous

Taurí

Recinte de festes

Sopars (Concurs d’empedrao, paelles... )

Gastronòmic

Restorant

Pinyates i jocs

Jocs

Recinte de festes

Espectacles musicals (Balls i Play Back)

Musical

Recinte de festes

Castell de Focs Artificials

Pirotècnic

Tornar