iNapló.hu | mindenNapiNapló / 1959 / november / napok:

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


1959. november

Összeállította: Madarász Lilla, 2016.

A  hónap nem telt politika mentesen. A hónap első napján tartott budapesti pártértekezleten Kádár János cáfolja az ellene felhozott vádakat, miszerint kivégeztetett volna 31 személyt, és hogy 18 éven aluli fiatalok várják börtönben a kivégzésüket. Pákh Tibor jogászt börtönbüntetésre is ítélik, amiért a cáfolt névsort nyugatra juttatta. Másnap Gáspár Sándort megválasztják az MSZMP budapesti bizottságának első titkárává. A Rákosi-ügy vizsgálatára kiküldött bizottság nevében Kiss Károly írásbeli jelentést tesz az MSZMP PB-nek: Rákosi ügyét le kell venni a napirendről. Hazatérését pedig továbbra is el kell utasítani. A hónap közepén Sir Leslie Munro, az ENSZ Közgyűlés magyar ügyekkel megbízott különképviselője levélben kéri a magyar kérdés felvételét az ENSZ Közgyűlés XIV. ülésszakának napirendjére. Sikerrel jár, az ENSZ újra napirendre tűzi a “magyar kérdést”. Ezzel a témával kapcsolatban történt egy halál eset is, Povl Bang Jensen dán diplomata meghal azután, hogy a magyar ügyben tanúskodók névsorát nem volt hajlandó letenni az ENSZ irattárába.

A magyar forradalom emlékére több helyen is megemlékeztek: a kölni dómban, a limai katedrálisban, a Sao Paoló-i Casa Pia kápolnában, Mendozában és Dél-Amerika szinte minden jelentősebb városában. Kivégzik a forradalomban részt vett Silye Sámuelt a forradalmi katonatanács tagját és Huszár Lászlót. Ságvári Endre megöléséért halálra ítélték és kivégezték  Kristóf Lászlót, Molnár Mihályt és Palotás Ferencet.

A Németországi Szociáldemokrata Párt a demokratikus szocializmus mellett foglal állást a marxizmus helyett, amit Bad Godesbergben tartott rendkívüli kongresszuson jelentettek ki.

Az ENSZ Közgyűlése egyhangú határozatban kimondja, hogy az általános és teljes leszerelést a világpolitika legfontosabb kérdésének tekinti.

Egy világkörüli út is véget ért a hónapban, Jean-Claude Baudot és Jacques Séguéla érkezett vissza Párizsba útjukról, amit egy Citroen 2CV-vel tettek meg. Ausztráliában megnyitották a forgalom előtt a Narrows Bridge hidat. Magyaroszágon végeznek a Hatvan és Vámosgyörök közötti, 33 km hosszú vasúti pálya villamosításával. Tudomány területén fontos előrelépés a CERN részecskegyorsítója, a Protonszinkrotron, amely túllépte a hozzáfűzött reményeket, a protonokat 28 GeV energiára képes felgyorsítani.

Martin Luther King a polgárjogi mozgalomra szeretne koncentrálni, ezért lelkészként többet már nem prédikál.

Az amerikai Billboard listát a hónap első felében Bobby Darin "Mack the Knife" c. száma, majd a The Fleetwoods "Mr. Blue" zenéje vezette, november végén újra a Mack the Knife vette vissza a vezetést.

A 11 oscar díjat nyert filmet, a Ben Hur-t  ebben a  hónapban mutatták be a Loew's Theater-ben (New York). Megindul a szovjet-amerikai filmcsere, minek keretében egy időben vetítik Moszkvában a Marty című amerikai filmet, Washingtonban pedig a Szállnak a darvak 1957-es szovjet filmet.

A hónapban született többek között Allison Janney, Caroline Goodall, Sean Young amerikai színésznők, Peter Mullan amerikai színész, Mary Byrne ír popénekes, Bryan Adams kanadai zenész, Cherie Currie amerikai zenész, énekes, a The Runaways vokalistája, Timothy Creamer asztronauta, Corey Pavin golfjátékos és Ron Suskind újságíró is.

Az amerikai könyveladási lista egyik vezetője Allen Drury Advise & Consent c. könyve volt.

Ebben a hónapban magyar szülöttek Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke, író, és Kiszel Tünde, televíziós műsorvezető, szerkesztő, producer, újságíró, színésznő és fotómodell.

Havilapszemle

Kortárs (III. évf. 11.szám 1959. november)

***: Életet és művészetet

Krum Valkov: Magyarországon (vers. ford: Király Zoltán)

Gergely Sándor: Az első lépések (regényrészlet)

Fodor József: Két vers

Toldalagi Pál: Tücsök az éjben (vers)

Demény Ottó: Három vers

Kerbolt György: Zsákolók között (vers)

Szauder József: A kétszázéves Kazinczy

Szemlér Ferenc: Három vers

Matolay Ádám: Öregasszony (vers)

Tatay Sándor: Teri (elbeszélés)

Márki Zoltán: Két vers

Takáts Gyula: Két vers

Koczkás Sándor: A külváros epikusa

Csorba Győző: Négy vers

Cserhát József: Alszik a szarvas (vers)

Móricz Virág: Buborék (elbeszélés)

Káldi János: Kám (vers)

Csanády János: Három vers

Kodolányi János: Pusztai vendégség (regényrészlet)

Györe Imre: Vers a párthoz

Kun Béláné: A pártalapítás

Bede Anna: Jégvirág (vers)

MAGYAR VALÓSÁG

Csák Gyula: A paraszti világ alakulása Mezőtúron

FÓRUM

Kazimir Károly: Stílusokat - együtteseket!

Demeter Imre: A mai színház

Illés László: Még egyszer a két prózai antológiáról

JEGYZETEK

Ungvári Tamás: Somló István könyvéről

E.  Fehér Pál: Honoré de Balzac tévedése

SZEMLE

Illés Lajos: Mihai Beniuc üzenete

Tóth Sándor: Balázs Béla: Karcsi kalandjai

Fenyő István: Román György: Szürke ház

Jovánovics Miklós: Mándy Iván: Fabulya feleségei

Seres József: Reményi Béla: Zsákmány

Fodor Ilona: Dutka Ákos nagy kalandjai

Földeák János: Irodalom vidéken

FILM

Molnár István: a magyar filmkritika hagyományai

Derkovits Gyula rézkarcai

Dési Huber István rajzai

Napi események

november - Vittorio De Sica olasz rendező a magyar forradalomról szóló film forgatását kezdi meg. A film forgatókönyvét Emilio Martinelli írta, aki a forradalom alatt Budapesten tartózkodott.

november. 1. - Kádár János a budapesti pártértekezleten cáfolja, hogy az utóbbi időben 31 embert kivégeztek volna, és hogy egész sor 18 éven aluli fiatal börtönben várja a kivégzést. A cáfolt névsorok nyugatra juttatásáért Pákh Tibor jogászt súlyos börtönbüntetésre ítélik. A művelődési miniszter egyensapka és egyenköpeny bevezetését szorgalmazza.

Jacques Plante, Montreal Canadiens játékosa volt az első jégkorong játékos, aki maszkot vett fel.l

november 2. - Az MSZMP Bp-i Bizottsága Gáspár Sándort választja első titkárrá.

november. 4. Gyászmisét celebrálnak a magyar forradalom emlékére a kölni dómban, a limai katedrálisban, a Sao Paoló-i Casa Pia kápolnában, Mendozában és Dél-Amerika szinte minden jelentősebb városában.

november. 5. - Megszületik Bryan Adams, kanadai énekes, dalszövegíró, zenész és fotográfus.

november 10. - A Rákosi-ügy vizsgálatára kiküldött bizottság nevében Kiss Károly írásbeli jelentést tesz az MSZMP PB-nek. „Rákosi egészségi állapotára való tekintettel az ő ügyével való foglalkozást le kell venni [a kongresszus] napirendjéről. A hazatérésére vonatkozó kérelmét változatlanul el kell utasítani, fenntartva a személyére vonatkozó korábbi határozatot.”

november 11. -  Az első Citroen 2CV földkerülő út érkezése Párizsba, két fiatal francia, Jean-Claude Baudot és Jacques Séguéla.

november 13. - Megnyitották a forgalom előtt a Narrows Bridge hidat Ausztráliában.

november 14. - Elkészül a Hatvan és Vámosgyörk közötti, 33 km hosszú vasúti pálya villamosítása.

november 15. - Bad Godesbergben befejeződik a Németországi Szociáldemokrata Párt rendkívüli kongresszusa. A párt új programja szakít a marxizmussal, és a demokratikus szocializmus mellett foglal állást.

november 16. - Sir Leslie Munro, az ENSZ Közgyűlés magyar ügyekkel megbízott különképviselője levélben kéri a magyar kérdés felvételét az ENSZ Közgyűlés XIV. ülésszakának napirendjére.

november 17. -  Meghal Heitor Villa-Lobos, brazil zeneszerző

november 18. - Bemutatják William Wyler Ben-Hur c. filmjét

november 20. -  Ülést tart az MSZMP KB. A KB „tudomásul veszi a Rákosi Mátyásról szóló beszámolót, és úgy dönt, Rákosi maradjon jelenlegi tartózkodási helyén [Krasznodarban], és a továbbiakban is a PB fogalalkozzon a vele kapcsolatos kérdésekkel

Az ENSZ Közgyűlése egyhangú határozatban kimondja, hogy az általános és teljes leszerelést a világpolitika legfontosabb kérdésének tekinti.

november 21. - Kivégzik Silye Sámuelt és Huszár Lászlót. A Nemzeti Színház bemutatja Arthur Miller Az ügynök halála c. drámáját        

november 22. - Meghal Sam M. Lewis, amerikai dalszövegíró

november 23. - Az ENSZ Közgyűlésének általános bizottsága az amerikai delegáció javaslatára, a magyar küldöttség tiltakozása ellenére, elfogadja, hogy a Közgyűlés XIV. ülésszaka megtárgyalja a magyar kérdést. Charles de Gaulle francia elnök beszédet mond Strasbourg-ban: „Az Atlanti-óceántól az Urálig terjedő Európa, a teljes Európa fogja meghatározni a világ sorsát.”

november 24. - A CERN részecskegyorsítója, a Protonszinkrotron a protonokat 28 GeV energiára gyorsítja fel.

november 25. - Povl Bang Jensen dán diplomata, az ENSZ ötös bizottság másodtitkára máig tisztázatlan körülmények között meghal New Yorkban, azután, hogy a magyar ügyben tanúskodók névsorát nem volt hajlandó letenni az ENSZ irattárába. Sir Leslie Munro, az ENSZ Közgyűlés magyar ügyekkel megbízott különképviselője jelentést terjeszt a Közgyűlés elé. Ebben, miután beszámol munkájának nehézségeiről, elismeri, hogy az 1956-os forradalommal összefüggő politikai perek lezárultak, hiányolja viszont az általános amnesztiát, és a kiadott amnesztiarendelet elégtelenségéről ír. Az LB Katonai Tanácsa másodfokon ítéletet hirdet Kristóf László v. cs. törzsőrmester és 12 társa ügyében.

november 26. - Az ENSZ Közgyűlés XIV. ülésszaka határozatilag elfogadja az általános bizottság javaslatát, mely szerint a magyar kérdést közgyűlési vitára bocsátják. Szavazati arány: 51 mellette, 10 ellene, 15 tartózkodás. Bemutatják Keleti Márton Pár lépés a határ c. filmjét.

november 27. - Sir Leslie Munro, az ENSZ Közgyűlés magyar ügyekkel megbízott különképviselője beterjeszti jelentését a Közgyűlésnek; megállapítja, hogy sikertelenül kísérelte meg felvenni a kapcsolatot a magyar kormánnyal, s beutazását az országba nem engedélyezték. Péter János magyar külügyminiszter-helyettes a jelentést rosszindulatúnak, „botrányos kitalálásnak” minősíti.

november 28. - Kivégzik Kristóf Lászlót, Molnár Mihályt és Palotás Ferencet.

november 29. - Martin Luther King, Jr utoljára prédikál lelkészként a Dexter Avenue Baptist Church-ben, utána a polgárjogi mozgalomra szentelni az idejét.

november 30. -  Összeül az MSZMP VII. kongresszusa. A kongresszuson felszólal Hruscsov is. Nyilvánosságra hozzák 17 nyugat-európai kommunista párt határozatát „Az európai kapitalizmus fejlődésének problémáiról”. A határozat elítéli az európai integrációt, amely a „monopóliumok eszköze”.


Napra pontos gyűjtések

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


01 |vissza a lap tetejére

02 |vissza a lap tetejére

03 |vissza a lap tetejére

04 |vissza a lap tetejére

05 |vissza a lap tetejére

06 |vissza a lap tetejére

07 |vissza a lap tetejére

08 |vissza a lap tetejére

09 |vissza a lap tetejére

10 |vissza a lap tetejére

11 |vissza a lap tetejére

12 |vissza a lap tetejére

13 |vissza a lap tetejére

14 |vissza a lap tetejére

15 |vissza a lap tetejére

16 |vissza a lap tetejére

17 |vissza a lap tetejére

18 |vissza a lap tetejére

19 |vissza a lap tetejére

20 |vissza a lap tetejére

21 |vissza a lap tetejére

22 |vissza a lap tetejére

23 |vissza a lap tetejére

24 |vissza a lap tetejére

25 |vissza a lap tetejére

26 |vissza a lap tetejére

27 |vissza a lap tetejére

28 |vissza a lap tetejére

29 |vissza a lap tetejére

30 |vissza a lap tetejére

31 |vissza a lap tetejére


iNapló.hu | mindenNapiNapló | vissza a lap tetejére |kronológiai források