Kursus i spændende eksperimenter med og om mikroorganismer – den eksperimentelle kompetence

Dato: onsdag den 13 til torsdag 14 september 2017
Tid: onsdag fra kl.13 til ca 21 og torsdag fra kl.9 til ca.16
Sted og type: Solrød Gymnasium, eksternat (overnatning IKKE inkluderet)
Instruktører: Claudia Girnth-Diamba, Henrik Brinkmann Olsen, Henrik Birkedal
Pris: 3.500 for medlemmer af FaDB. Ikke medlemmer af FaDB 5000,- Tilmelding er bindende.
Antal: max 24, minimum 18 kursister

Kursusprisen indeholder:
Forplejning - rundstykker med ost og pålæg ved ankomst (nogle kommer jo langt fra) - eftermiddagskaffe med kage - aftensmad (salat og kold pålæg, samt dessert) - morgenmad med boller og pålæg - frokost med varmt mad - kaffe og kage til diskussionen - frie drikkevarer (vand, sodavand, kaffe, te, øl til aftensmad) - frugtfad begge dage
Kursusmaterialer - alt hvad der skal bruges til eksperimenterne herunder næringsmedier, bakteriestammer, petriskåle, engangsmaterialer, kemikalier

Vedr. overnatning så har vi oplevet, at mange kursister hellere vil bo hos venner eller familie i Storkøbenhavn. Derfor har vi lavet kurset "eksternat", det bliver mindst 1000 kr billigere. Solrød ligger på S-tog strækning E eller A og det tager kun 30-40 minutter med S-tog fra KBH hovedbanegård. På vejen ligger Ishøj ca. 10 minutters kørsel fra Solrød Station. I Ishøj Center findes et Zleep hotel, med kun få minutters gang fra stationen og som er gunstigt i prisen (værelsesdesign lige som CabInn hoteller) og man kan tilkøbe morgenmad - men det får du jo på Solrød. Receptionen er åben til kl.22, så det burde du kunne nå om aftenen. Der er også god parkering lige udenfor centret. Hotellet ligger på 7.sal med flot udsigt. Du finder det under www.sleephotels.com, Email er: ishoj@zleephotels.com, telefon er 7023 5635. Det er en god ide at booke tidligt, da de kun har få værelser. Det koster vist lidt mere, hvis man vil have mulighed for afbestilling (vi venter jo på 18 tilmeldinger). Alternativt er der både CabInn og Wake hotel lige bag Hovedbanegården i København - rejsetid 40 min, gåtur 10 min.
Indhold:
Vi vil præsentere vores ideer til hvordan eksperimenter med mikroorganismer kan bruges i forskellige temaer til NV, C-, B- og A- niveau, samt biotek linien. Vi udleverer og diskuterer materialer – herunder artikler fra videnskabelige tidsskrifter -, der sætter eksperimenterne i et bredere perspektiv, hvilket skærper elevernes forståelse for den videnskabelige erkendelsesproces. Desuden fortæller vi om vores egne erfaringer fra diverse undervisningsmoduler.

Vi vil desuden diskutere både skriftlige og mundtlige opgaver, herunder let forandrede skriftlige studentereksamensopgaver, der passer til temaerne og eksperimenterne. Vi har desuden udvalgt opgaver, der kan være udgangspunkt for egne eksperimenter. Vi har selv afprøvet materialet og kan fortælle om elevernes problemer med opgaveløsning. Diskussionen bliver et vigtigt bidrag til elevernes skriftlige kompetence.

På kurset vil vi præsentere mange nye eksperimenter, herunder
1. Konjugation mellem to bakterier med hver deres antibiotika resistens – et vigtigt emne til forståelsen af multiresistens mod antibiotika.
2. Test til at afsløre konserveringsmidlers toksicitet mod gærceller – er et godt eksperiment til at starte diskussionen om kemiske stoffer i mad.
3. Test af UV skader på E.coli og påvisning af reparationsevnen – et hot emne, da sidste års Nobelpris i medicin netop er gået til forskere bag reparationsmekanismen.
4. Tests til indirekte at bestemme bakteriers aktivitet i råmælk, pasteuriseret mælk og UTH mælk – vi ser ikke på bakterier men på mælkens enzymer, som har forskellig varmefølsomhed.
Vi viser desuden en række andre lette forsøg, nogle som ”TV køkken” princip.

Kurset afsluttes torsdag eftermiddag med vidensdeling, hvor vi beder kursusdeltagere til at komme med egne eksempler og erfaringer, som man har lyst til at dele med andre.

Med venlig hilsen Claudia, Henrik og Henrik

Indtast dit fulde navn *
Your answer
Din fagkombination *
Your answer
Din mail adresse *
Your answer
Uddannelsesinstitution *
Your answer
EAN nr: *
Your answer
Er du medlem af FaDB? *
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This form was created inside of Roedkilde-gym.dk. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms